Samopodoba

Samopodoba

31.03.2022

Za veliko žensk v današnjem svetu je pogled v ogledalo lahko neprijeten. Ne vidimo se take kot smo, ampak ves čas iščemo primerjave z neko popolno sliko ženske, ki nam jo narekujejo socialna omrežja, mediji, družba. Ves čas moramo slediti temu idealu in vsakič ko se pogledamo v ogledalo, se primerjamo s tem idealom, ki nima nobenih napak- brez dlak, razen gostih trepalnic, urejenih obrvi in sijočih las, ozkega pasu in čvrstih oblin.

Te primerjave predstavljajo problem vsem ženskam, z normalnimi telesi, znamenji, dlakami in nepravilnostmi. Za ženske, ki trpijo za PCOS pa to lahko postane zelo težko in boleče. PCOS namreč močno vpliva na zunanji izgled ženske in njeno ženstvenost (prekomerna telesna teža, poraščenost, akne, plešavost, neredne menstruacije, lahko neplodnost, nihanje razpoloženja...). Ker gre za hormonsko motnjo je dejansko prizadeto celo telo. Največ sprememb opazimo na zunaj in tako včasih pozabimo na psihološki vidik. Ženska doživlja vedno hujši pritisk, saj se njeno telo vedno bolj oddaljuje od ideala. Počuti se ujeta v lastnem telesu. Izgubijo samozavest, samopodoba je zelo slaba in velikokrat se izolirajo iz družbe. To lahko vodi v tesnobnost in depresijo.

Kaj se lahko zgodi?

Paradoksalno, ženske s PCOS svoje zadovoljstvo skušajo iskati druge. Posvetijo se prekomerni skrbi za druge, v službi delajo nadure, za kar porabljajo dragoceno energijo. S tem odvrnejo pozornost od sebe in skrbi zase in svoje telo. Ker energije nimajo na pretek, lahko postanejo vedno bolj utrujene, delajo več napak, so razdražljive. Lahko se zatečejo v različne odvisnosti.

PCOS spremeni telo, vendar pa je tukaj še veliko več. Spremeni tudi to kako ženska vidi samo sebe, kaj si o sebi misli.

Zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje sindroma PCO navadno poskrbijo za motnjo kot tako, brez razumevanja kako simptomi sindroma vplivajo na žensko. Lahko pomagajo izboljšati hormonsko neravnovesje, ne pomagajo pri spremembah in izboljšanju njenega mentalnega zdravja in počutja. Ni dovolj, da se ukvarjamo samo s hormoni in fizičnimi simptomi, ženske moramo voditi in naučiti kako znova vzljubiti sebe in svoje telo. Bolezen je spremenila njihovo dojemanje telesa, samopodobo, način oblačenja, spolnost in družbeno življenje. Tudi spremembe življenjskega sloga, za izboljšanje simptomov PCOS lahko predstavljajo tesnobo, zato je pomembno ustvariti podporno okolje, kjer se bo ženska počutila sprejeto, razumljeno in bo tako vztrajala pri teh spremembah. Zato smo se tudi odločili pripraviti to spletno stran in pripravljati uporabne vsebine in ustvarjati okolje, kjer ženska lahko dobi to dodatno podporo na njeni novi poti.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnem dogajanju, akcijah, ugodnostih...
O aktualnih novicah vas bomo obveščali za vaš e-poštni naslov enkrat mesečno.

    1. Dr. Gorkič d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.