Uporaba soli v prehrani

Uporaba soli v prehrani

18.04.2022

Pravilna uporaba soli je pomembna tako pri nizko kalorijskih dietah, kot tudi pri vzdrževanju nekega zdravega življenjskega sloga. Preveč soli lahko prispeva k razvoju in poslabšanju bolezni kot so: visok krvni tlak, težave s srcem, srčno žilna obolenja, bolezni ledvic... Negativno vpliva tudi na zastajanje vode v telesu, težavi s katero se lahko soočajo ženske s sindromom PCO.

Sol da hrani okus in hrana brez okusa ni nič kaj prijetna za uživanje. Kako torej zmanjšati vnos soli in še vedno uživati okusne obroke. Zavedati se je namreč treba, da če naši obroki nebo bodo barviti in okusni, se jih bomo hitro naveličali in se vrnili k starim navadam. Zato se je treba naučiti uporabe naravnih ojačevalcev okusov, začimb in zelišč. Z njimi lahko zmanjšamo uporabo soli.

Kumina, koriander, črni poper, curry in druge aromatične začimbe te bodo s svojimi aromami in okusni tako navdušile, da brez njih ne boš več znala kuhati. Gorčica in kis, živili z nizko kalorično vrednostjo prav tako hrani dodata veliko okusa. Česen in čebula okuse živil ojačata. Veliko zelenjave lahko začiniš tudi z limoninim sokom.

Včasih pa je potrebno živila užiti taka kot so, brez da njihov okus prekrivamo z uporabo soli in začimb.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnem dogajanju, akcijah, ugodnostih...
O aktualnih novicah vas bomo obveščali za vaš e-poštni naslov enkrat mesečno.

    1. Dr. Gorkič d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.