18.04.2022
Pravilna uporaba soli je pomembna tako pri nizko kalorijskih dietah, kot tudi pri vzdrževanju nekega zdravega življenjskega sloga. Preveč soli lahko prispeva k razvoju in poslabšanju bolezni kot so: visok krvni tlak, težave s srcem, srčno žilna obolenja, bolezni ledvic... Negativno vpliva tudi na zastajanje vode v telesu, težavi s katero se lahko soočajo ženske s sindromom PCO.
Sol da hrani okus in hrana brez okusa ni nič kaj prijetna za uživanje. Kako torej zmanjšati vnos soli in še vedno uživati okusne obroke. Zavedati se je namreč treba, da če naši obroki nebo bodo barviti in okusni, se jih bomo hitro naveličali in se vrnili k starim navadam. Zato se je treba naučiti uporabe naravnih ojačevalcev okusov, začimb in zelišč. Z njimi lahko zmanjšamo uporabo soli.
Kumina, koriander, črni poper, curry in druge aromatične začimbe te bodo s svojimi aromami in okusni tako navdušile, da brez njih ne boš več znala kuhati. Gorčica in kis, živili z nizko kalorično vrednostjo prav tako hrani dodata veliko okusa. Česen in čebula okuse živil ojačata. Veliko zelenjave lahko začiniš tudi z limoninim sokom.
Včasih pa je potrebno živila užiti taka kot so, brez da njihov okus prekrivamo z uporabo soli in začimb.