Spet samo ena črtica?

Spet samo ena črtica?

25.04.2022

Ko nosečniški test vsak mesec znova pokaže samo eno črtico, ko se ženska sooča z neplodnostjo zaradi sindroma PCO, tesnoba in razočaranje postaneta tesna spremljevalca. Ko se vsak mesec, ko ti menstruacija zamuja, pričneš veseliti, ampak vedno znova neuspešno, takrat negativen test postane kot smrtna obsodba, ki povzroči začaran krog tesnobe, jeze in na koncu žalosti in razočaranja. Če se le da, se probaj tej zanki izogniti ali pa čimprej poiskati pomoč, da se iz nje iztrgaš.

Ženske s PCOS dobro vedo, kako ta sindrom vpliva na njihovo plodnost. Imajo neredne menstruacije ali pa jih sploh ni. Lahko se pojavijo, pa ne pride do ovulacije. Vendar ne smemo, čeprav je to zelo težko, na PCOS gledati kot končno obsodbo. Vemo, da ženske s PCOS težko zanosijo, vendar veliki večini na koncu nekako le uspe, lahko naravno ali pa z postopki umetne oploditve. Kako? Ker se ozdravijo!

Naj za začetek omenimo, da ženska plodnost s starostjo pada. Ko je ženska starejša od 35 let, je zanositev vedno težja. Tukaj je pomembno poudariti, da se z neplodnostjo srečujejo tudi ženske, ki nimajo sindroma PCO, lahko pa preživljajo težke življenjske situacije ali stresna čustvena stanja, ki jim preprečujejo zanositev. Morda se zdi veliko, vendar je za 20% neplodnosti vzrok psihološki. Naše telo in naš um in čustva so močno povezana in lahko vplivajo en na drugega.

Naše misli o nas samih niso le ideje, občutki, gre za doživljanje in čisto vsaka misel sproži biokemični in živčno-hormonski odziv, to pa vpliva na celotno naše telo.

Zato je pomembno, da skrbimo za naše misli. Pesimizem, tesnoba, negativne misli, lahko našemu zdravju škodujejo: če se ulovimo v zanko teh negativnih čustev, bodo sčasoma one postale vzrok naše težave in tako jo bomo še težje odpravili. Tako lahko frustracije zaradi nezmožnosti zanositve, postanejo največji sovražnik naše največje želje.

Kako pa si lahko pomagaš/preprečiš, da te ta negativna čustva ne bodo tako močno prevzela?

1. Razočaranje, ko test zopet pokaže samo eno črtico.

Razočaranje je neizogibno, zato trenutne situacije ne potenciraj s preteklimi dogodki, le ti so se že končali. Ne razmišljaj o tem, kako si rojena pod nesrečno zvezdo in da vse kar narediš ni vredno. S tem razmišljanjem namreč ustvariš znan psihološki fenomen: samonapoved, ki se tudi uresniči. Naša gotovost in pretirano razmišljanje o nečem, kar si ne želimo, da se zgodi, ustvarja negativno čustveno stanje in to povzroči, da se zgodi točno to, česar se bojimo. Samonapoved raje uporabi v svojo korist, saj deluje tudi s pozitivnimi mislimi in stvari, za katere si želimo, da bi se zgodile. Skušaj živeti tiho in polno, saj s tem gradiš mirno prihodnost za svojo novo družino. Uživaj v vsakem lepem trenutku, vsakem majhnem uspehu, z mislijo da vse poteka tako kot mora, da boš pripravljena postati mama.

2. Trudi se živeti, nabirati izkušnje, ujeti kakšno novo priložnost, ki ti bo prinesla zadovoljstvo. 

Neguj svoje hobije in interese, obkrožaj se z ljudmi, ob katerih se dobro počutiš in te napolnijo s pozitivno energijo. Razmišljaj o svojih ciljih in željah, skušaj si predstavljati svojo prihodnost, ko bodo ti cilji doseženi in želje uresničene. Naj ne bo edini cilj v tvojem življenju, to da zanosiš. Tvoje življenje in intima se namreč lahko spremenita v mehanski dogodek in spolna želja bo popolnoma izginila, to pa s seboj prinese še več žalosti in negativnih misli.

3. Zmanjšaj stres kolikor lahko: psihično in fizični.

Vemo, da se to sliši lahko, v praksi pa pomeni nekaj čisto drugega. Vendar je to zares zelo pomembno, saj stres v našem telesu vzpodbuja izločanje stresnega hormona kortizola, ki poslabša simptome inzulinske rezistence. Vzemi si čas za svoje interese, poskrbi za svoj spanec, najdi tehnike umirjanja, ki ti ustrezajo. Čas, ki ga preživljata skupaj s partnerjem, naj bo kvaliteten, saj se bosta tako lahko še bolj povezala. Skupaj se lahko odpravita v hribe, najdeta kakšen skupni hobi...

4. Poskrbi za svoje zdravje – sledi izbrani terapiji za zdravljenje sindroma PCO.

To ni šprint, ampak tek na dolge proge. Spremembe, ki si jih vpeljala v svoj način življenja, ne dojemaj kot kazen, ampak kot nekaj dobrega, pozitivnega. To seveda zahteva trdo delo in disciplino, vendar bodo rezultati poplačali tvoj trud.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnem dogajanju, akcijah, ugodnostih...
O aktualnih novicah vas bomo obveščali za vaš e-poštni naslov enkrat mesečno.

    1. Dr. Gorkič d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.